Thursday, October 4, 2012

"Zali" MASIHKAH ADA RAMADHAN benar-benar meninggal dunia

 Masihkah ada Ramadhan....mmg benar sperti tajuknya.. Ramadhan terakhir bagi pemuda yang melakonkan watak sebagai 'zali' Muhammad Amirul Mazlan, 19 thn, Taman Kektus, Kg Baru kerteh, Kemaman, Terengganu. pergi buat selama2lamanya.. Muhammad Amirul merupakan pelakon drama 4 episod Masihkah Ada Ramadan di Astro Prima, dan memegang watak sebagai Zali, anak keempat dalam sebuah keluarga nelayan di Terengganu..Drama dalam loghat Terengganu ini berakhir dengan watak Zali, seorang yang baik, dan taat kepada ibu bapa,  akhirnya meninggal dunia, drama ini disiarkan pada bulan puasa lalu..al-fatihah buat keluarga mangsa..moga arwah di tempatkan di golongan orang2 yg soleh dan beriman..aminnn....




"MASIHKAH ADA RAMADHAN mengisahkan tentang pengorbanan seorang anak bongsu yang tinggal bersama-sama kedua-dua orang tuanya, adik bongsu kepada abang-abang dan kakaknya
Zali, satu-satunya anak yang tinggal bersama ibu bapanya kerana adik-beradik yang lain tinggal jauh di bandar kerana komitmen kerjaya masing-masing
ibunya sentiasa sedih apabila tibanya Ramadan dek mengenangkan anak-anak yang jauh di perantauan jarang-jarang pulang menjenguk ..Zali ke Kuala Lumpur menjejaki adik beradiknya untuk menasihati agar dapat pulang ke kampung berhari raya.....
dalam usaha mengubati hati ibu tercinta, rupa-rupanya Zali dalam diam mempunyai kanser di tahap empat yang merupakan tahap terakhir dan akhirnya meninggal dunia"


Mangsa telah terlibat dalam kemalangan jalanraya apabile motor yg ditunggai telah hialng kawalan dan melanggar pembahagi jalan.

KM 5.7, Lebuhraya Persekutuan
arah pusat bandaraya
Kuala Lumpur
30 Sept 2012
9 pagi
 
untuk rekod, kira-kira 2 jam selepas kemalangan maut pertama di Lebuhraya Persekutuan pagi ini, satu lagi menemui ajal, juga berusia 19 tahun.
 
untuk paparan gamba di tempat kejadian boleh tgk SINI
 
 

Monday, September 24, 2012

Teman Pengganti : Black ft Malique

 SATU LAGI LAGU YG SANGAT MENYENTUH HATI AKU DAN LEH LA DIKATAKAN KENA NGAN AKU..ADA PERSAMAAN NGAN HIDUP AKU SKUNK..HUHUHU..NANIS OO KALU DGR LAGU NI MEMALAM...SOB..SOB..


Lirik Lagu Teman Pengganti : Black ft Malique

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

SUMBER

Friday, September 14, 2012

mini pavlova n snow almond cookies

assalam..

lame lak rase x update...rase byk cite nk share ni..:-) sementara tunggu ank2 tido ni...sambil layan mate n keoenatan baru paslik anto oder sekut raya same pavlova oderan dr puan elliya... my bff...

kami dating kt mali's danau kota td...bkn uftar bersama tp moreh...ye la...pas berbukakn...

2 org budak yg malu2...




Friday, July 27, 2012

"Share your Moments with Trudy and Teddy"

jom siape nk joint ini contest....tp oopp..nanti dulu..wait..wait... contest ini hanya terbuka pada mereka-meraka yg berdaftar ngan nuffnang sebagai ahli Glitterati sahaja..hehe..so..kalu kowang rase bukan tu..minta maaf yek..tp aku rase..ramai antara kowang ni kan ahli glitterati ni kan.. ;) so,kalu ye..leh la joint..mane nk cari contest ni..ala,kalu kowang tu ahli glit ni..kowang akan pat iklan kat nuff kowang..cer tgk.. ;)


aku joint saje suke suki jek...aku load gambo anak bujang aku tu..edit2 sket guna icon 2 yg diberi..pastu post la...done..gambo ape?nk tgk ker?ala...isshh...hu...ok..la..ok..la..ni ha je pun gambo nye..nan hado je kan.. ;)



jadi la.. nk kena suai padan ngan gambo kita tu cam ade yg sesuai jek..tp yg ni je aku tgk cam ok..so,leh la...

oh ye..adiyah yg di tawarkan pun not bad.leh la..

Prizes

Consolation Prize

5 x RM80 T&T Product Voucher = RM400

Most Creative Blog

1st Prize: RM800 Cash + T&T RM500 Product Voucher = RM1300
2nd Prize: RM500 Cash + T&T RM300 Product Voucher = RM800
3rd Prize: RM200 Cash + T&T RM300 Product Voucher = RM500

Total Prizes: RM 3,000


sape nk bagi kan kalu menang la..hehehe..kalu x..verangan la..wakakakakaka..

so,hurry ye guys.. Contest ends 2nd September 2012.


Tuesday, July 24, 2012

Hello Bro...Tolong Masak!!!

Sape tgk rancangan ni...angkat kaki...khikhikhi... ;) aku suke gak tgk..tiap hari lan ramadhan kol 6pm..ulangan dia tiap malam kol 9pm yek..

rancangan yg menarik untuk kita tgk pasai chef2 yg masak tu adalah antara chef2 yg ensem babe...terutama skali chef nik michael ..ala dak master chef malaysia (MCM)season 1 lu same itu zamir dak MCM gak..n 1 g..chef yg meningkat naik skunk ni..chef fikree najib...chef ni merupakan adik kepada hairi anak wayang..ala kowang x kenai ke..kalu aku sebut farouk cite ameera mesti kowang kenai kan..hehehe...muke pun beh kuang je..same cakap pun slange kedah dia..

dari kiri : chef nik,chef fikree n chef zamir


 " Jika anda menonton Helo Bro… Tolong Masak! yang  bermula Jumaat lalu pasti mengenali dua jejaka yang mengendalikan rancangan masakan ini iaitu Zamir dan Nik Michael. Mereka berdua turut ditemani dengan seorang lagi jejaka untuk menjayakan rancangan yang baru mula bersiaran sejak hari pertama Ramadan bermula.  
Jejaka yang dikenali sebagai Chef Fikree atau nama penuhnya, Mohd Fikree Najib Bin Aznan merupakan bekas pelajar di UiTM Pulau Pinang. Minat untuk memasak mula timbul sejak berada di tingkatan empat tidak disia-siakan apabila dia ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran di UiTM dalam bidang Seni Memasak.  
Mula dikesan bakatnya apabila menjadi juri bagi pemilihan peserta MasterChef Malaysia Musim Kedua di Sarawak. Sejak dari itu, pihak Astro mula berminat untuk mengandingkan Chef Fikree bersama Zamir and Nik Michael untuk menjayakan Helo Bro… Tolong Masak!
 Ditanya mengenai kerjasamanya dengan Nik Michael dan Zamir dalam rancangan tersebut, Chef Fikree berkata dia sangat teruja untuk berganding bahu menyediakan hidangan lazat untuk selebriti-selebriti jemputan dalam Helo Bro… Tolong Masak!
“Saya sangat teruja dan gembira apabila diberi peluang untuk mengendalikan rancangan ini bersama mereka. Ianya sudah pasti sesuatu yang baru buat saya kerana dapat berkongsi resepi selain bertukar pendapat tentang masakan.
“Zamir dan Nik Michael mempunyai kepakaran masing-masing dalam bidang masakan. Apa yang saya nampak, Zamir sangat mahir dalam menyediakan juadah pencuci mulut sementara Nik Michael hebat menyediakan masakan Itali,” ujar Chef Fikree kepada Astro Gempak.
Adik kandung kepada Hairi Anak Wayang ini juga sempat menceritakan pengalaman manis ketika sesi penggambaran Helo Bro… Tolong Masak! apabila diberi peluang untuk menyediakan hidangan untuk dua juri hebat dari MasterChef Malaysia musim pertama iaitu Chef Jo dan Chef Zubir.
“Saya rasa sangat gembira apabila diberi peluang untuk menyediakan hidangan untuk Chef Jo dan Chef Zubir. Alhamdulillah hidangan yang disediakan oleh kami bertiga mendapat pujian daripada mereka,” katanya lagi dengan nada teruja.
Secara ringkasan, Helo Bro… Tolong Masak! merupakan sebuah rancangan memasak yang dihoskan oleh Chef Fikree dengan dua bekas pelajar MasterChef Malaysia musim pertama iaitu Zamir dan Nik Michael. Mereka diminta untuk menyediakan juadah berbuka, moreh atau sahur untuk selebriti yang berada di lokasi pesanan mereka.
Sebagai tanda terima kasih, selebriti-selebriti ini akan memberi sumbangan duit raya kepada mereka bertiga untuk didermakan kepada badan kebajikan dalam episod istimewa yang akan disiarkan nanti.
Jadi jangan lupa untuk menyaksikan Helo Bro… Tolong Masak! sepanjang bulan Ramadan ini di Astro Prima (105) jam 6.00 petang untuk sama-sama melihat kepakaran mereka bertiga menyediakan juadah yang enak buat selebriti-selebriti jemputan. "

petikan dari astrogempak

Friday, July 13, 2012

TEMPAHAN BISKUT RAYA 2012





SNOW ALMOND COOKIES

RM25 50 PCS


TART NENAS GULUNG
TART STROBERI GULUNG
RM25 50PCS


untuk tempahan : email ckyn_hashim[at]otmail.com

Saturday, June 30, 2012

jelly buah stoberi cinta hatiku....feeling master chef... :-)

ni nk cite...ari tu..mood baking mari...tp bile tgk bahsn x cukup lak...aduyaii...potong toi la kan....yg ade jelly same buah ni...so ape g...mule la pojek menjelly....sonang bangat seh nk wat...bile aku post kat fb...mendapat sambutan lak....hehehe...

nk tgk gambonye....meh sini meh...resepi dia senang gilos....

camni...

resepi:

sepeket jelly serbuk clear x da perasa nk ade perasa pun leh..lagi senang.. (ai gn cap swallow)
1 tin buah koktel lam tin... ( ai gn buah tropika siapade nata de coco)
perasa kegemaran (ai buh paste stoberi sikit)
air 1 liter
gula 1 cawan

caranya:
masak jelly bersama air hingga mendidih atau ikut arahan pada peket jelly anda.
sementara tunggu mendidih...sediakan acuan anda.potong kiub buah lam tin mengikut kesesuaian acuan anda.
bile dah mendidih,bahagian 2 bahagian jika anda inginkan 2 perasa ( 1 plain + 1 stoberi)

padamkan api...tuang jelly kedalam acuan yg dh sedia letak buah.sejukkan dalam peti ais selama sejam or selama mane nak la selagi kowang x nk makan kan.... selamat mencuba...



ni lah rupenya.....ade 3 jenis acuan.... 
 ni gambo yg membuat ramai tergoda...ai tepek kat fb...ramai ke?hahaha...



Wednesday, June 27, 2012

bile penyakit M menyerang....!!!!

aduyaii....lemah toi r kalu penyakit ni dtng menyerang....jngkn nk hapdet...nk bkk blog pun lemau jek..huhuhu....ape kes...
ni pun..gagahkan gak lak hapdet sambil layan kilauan emas separuh akhir....g pun line clear....anak daro x de...tido mah tok dia...jd...dikesempitan ni...eh..kesempatan ini...leh la ai hapdet...nk lak bujang kecik pun dh tido....jadi merdeka la mama kan...ya..ini android mama yg punye... :-) papa dia x yah tanye la...keje malam..mane nk de umah.,..
jadi nk load la sekeping 2 gambo tuk tatapan kowang...kot ade ke yg membaca blog aku ni..hahahaha...lantakla kan...ade ai kesah... :-)



buah hati kesayangan mama..adik n kakak 2N... mama sayang kamu semua banyak2....


ni mase g teluk batik...nanti ai cute pasai g sini yerk...

Friday, May 25, 2012

selamat ulang tahun ke-5 NUREEN NAFEESA

alhamdulillah....syukur semua berjalan lancar..walaupun hanya majlis kecik kat skola..tp mama suspen gak la pasai pestime wat kek tuk beseday anak sdri...pastu nk kasi org makan lakkan..mama x pat nk update cite banyak lagi..layan je la gambo kek yg mama wat yek..alhamdulillah cubaan petama mama menggunakan butter cream berhasil walaupun x bape nk lawo la..maklum ai bukan kategori expert..baru nk jinak2 jek.. but it's ok la..tanpa tunjuk ajar..ai wat sdri...


so..layan la gambo ni lu yek..gambo yg ade org x caye mama yg wat sdri kek ni.. ;) oh..ye..mama wat 2 kek tuk kakak....pasai rase cam kecik je kek buterfly tu..n kebetulan ade telo yg dah tersalah pecah..nk putih je tp tercampur ngan kuning skali.. ;) jadi dr membazir..mama wat la kek sebiji lagi pada jam 2am..



kek RED VELVET ..comot kan cream tu..

selamat hari lahir kakak , pic request by beday girl nk princess 3 org..

ckynhashim
yg ni kek choc moist.. 3 org princess tu mewakili maklong + ayin + acue.. mama maaf x de lam gambo...huhuhu...

Tuesday, May 22, 2012

the day b4 NUREEN 5th bornday

Assalam semua...


arini ai  plan nk pose 1 Rejab aceli..tp terlajak lak bangun...huhuhu..x teringat langsung malam td nk kunci jam..adeeiii... lam pale ingat besday anak dara tu jek..nk pack goodies bag la..nk wat apam polkadot la..kek beday dia la..huhuhuhu....

sok..23mei besday anak dara ku yg ke 5..besau dah kakak...alhamdulillah...sihat,cerdik ,nakal tu mmg ada lasak cam boy sampai ade org x caye yg kakak ni girl pun lasak yg amat..huhuhu..haloo..tgk la mak dia..mak dia pun agak brutal..lasak..so same la ngan anak dia..huhuhu..sibuk jek..

ckyn mama2N
ni mase caleb besday kakak 4yr kat tadika sinar salam
besday kakak kali ni nk caleb kat skol cam taun lepas..tp taun ni kat skola lain lak..kat KEMAS ,tmn samudra.. jadi tonite will be a buzy nite for me..hohoho... jadi esok ai plan nk amik leave la..since bapak dia pun cuti ..nk ajak lik umah MIL  kat rawang after skol kakak..ok..chow...




Friday, May 11, 2012

Fotopages tetibe HOT balik???

ha..sape penah menceburkan diri kat FP??angkat tangan..hehehe...aku?harus la pernah..sebelum aku menjinakkan diri kat laman sosial FB tu..aku lebih dulu berjinak2 kat FP ni dan dapat kenalan yg agak ramai gak la sebelum kami semua ni beralih arah cinta ke FB..sbb fb kan lebih mudah..cepat,pantas semua la..tp kat fp ni..kena g view 1 1 kat fp org tu..leceh kan..pastu bile post entry hang la..error tang gambo la..huhuhu... jadi entay aku kali ni nk mengimbau kenang lame kat fp... jom la usha fp aku yg x seberape tu yek..jangan riso..sawang ,spider sume kau dah halau dah..jangan takut..x kan kena patuk ulo ke..scopion ke tau..hahahaha...

FOTOPAGES CKYNHASHIM



ni header aku kat fp..

Friday, April 20, 2012

SEGMEN : TAMBAH FOLLOWER : TAMBAH KAWAN



alamak...ai kena TAG la plak...kena tag ngan kawan baru kenai lak tu kat blog ni..my kembar...ala bukan kembar ape..kembar name jek..wakakakaaka..dan dia adalah ekyn.. baru jek kenai ngan cik ekyn pink ni..sesuai la tu kan ngan segmen ni..aceli pestime ai joint segmen2 ni..segmen ni ANJURAN http://syamirazainan.blogspot.com/ so,untuk itu ai nk tag sape yek..huhuhu..eceli x de kawan ni..main hantam je la..sape la yg bertuah tu kan..jeng..jeng..jeng..






Thursday, April 19, 2012

56 tahun suda...alhamdulillah

syukur alhamdulillah...umo mak dah 56 tahun dan masih lagi sihat walau ade sakit biase tu..tanggal 15hb april bertambah lah usia mak setaun lagi..moga mak senantiasa di lindungan oleh ALLAH swt dan dipanjangkan usia serta di murahkan rezeki...kami anak2 mak sayang mak sangat..kami ade mak je..sob..sob..emo lak aku... waalu mak suke marah2..standart la tu kan..tp mak marah2 tu sume tuk kebaikan kami adik badik..sian mak walau dah usia gini kena wat kuih tuk cari rezeki tambahan...semenjak arwah abah dah x de ni...susah idup mak dah..angah nk senangkan idup mak..tp angah pun x bape nk mampu mak..insyaallah..kalu ade rezeki dari NYA..angah akan senangkan mak selagi hayat diakndung badan..time kasih mak sebab jaga anak2 angah yag nakal tu..time kasih sbb jaga angah mase sakit.. peluk mak kuat2..

k dah..x mo emo2 g yek... ;) so,sempena besday mak ahad lepas..aku wat kek tuk mak..tgk entry ni .ala kek karamel je pun..org lain dah berpuluh2 biji wat..aku baru terhegeh2 nk wat kan..ahh..ape peduli..janji aku try wat dr duk ngaga je kan.. jadi..usha je la gambo yg x seberapa dr kamera tepon cap ayam aku ni..so,x bape nk clear la..compare tepon cap ayam lame aku..huhuhu..

kek besday mak..x de wording pun..lupe lak nk tulis..hehehe..

menu kami : spageti mushroom sausage made by my sista n kepci along li gak..tq along..

tok malu2 nk cutting kek..hehehe..

naufal tumpang sekaki ngan tok..aritu x wat besday dia pun..sian anak mama...

nasib kakak x de..ikut papa g umah opah x lik g..lambat sgt...kalu x..ngamuk dia nk potong kek gak..

besday mak ni same ngan anibesri mak ngan arwah abah gak yg ke-38 tahun..

suke naufal epy besday to u...

Wednesday, April 18, 2012

yeehaa...akhirnya makcik berjaya membuat KEK KARAMEL


alhamdulillah..percubaan pertama yg menjadi dengan baik sekali.. ;) setelah lame terperap cream of tartar kat umah tu..ye la..dah lame oo aku li itu barang..terperuk je kat lam gobok pasai nk wat mixer x de..hahahaha..jadi..pendamkan je la lu hasrat ku itu..tp akhirnya tanggal 15hb lepas..aku telah selamat buat ini kek sempena besday my LOVELY MUM yg ke-54..berjaya dan menjadi serta sedaplakan.. resepi ai gogel2 dan terjumpe ngan resepi dibawah.. so,sape nk cube mai kopipes yek.. timekasih bebanyak kat tuan punye resepi.. ;) 

Resepi :
Puan Munira Baharum
Sumber:
Azlita @ Masam Manis

Bahan:-

A - Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar air panas (ai buh air baise jek)
Cara-Cara:-
  1. Sediakan loyang bulat 8 inci.
  2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  3. Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan.
B - Adunan Karamel
  • 1/2 tin susu cair (susu sejat)
  • 70 gram gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur
Cara-Cara:-
  1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  2. Dalam bekas berasingan, kacau telur dan esen perlahan.
  3. Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.
  4. Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  5. (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
C - Adunan Kek
  • 70 gram gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
Cara-Cara:-
  1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
  3. Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
  4. Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  5. Ketepikan.
D - Bahan Meringe
  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70 gram gula castor
  • 1 sudu teh serbuk cream of tar-tar
Cara-Cara:-
  1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering. Masukkan putih telur dan pukul sebentar hingga berbuih.
  2. Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. (soft peak - kalau kita terbalikkan loyang adunan, putih telur tu tidak jatuh.)
  3. Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik.
  4. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.



Cara Menyediakan Keseluruhan Kek Karamel:-
  1. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak dalam bekas berasingan.
  2. Letakkan pewarna yang anda sukai, kacau warna sebati.
  3. Bermula dari tengah, sudukan 3 sudu besar adunan purple, diikuti 3 sudu besar pink atas lapisan purple, dan 3 sudu besar adunan biru atas pink lapisan pink. (Nota - adunan yang awal2 mmg akan terapung2 di atas karamel...sehingga adunan dah hampir separuh diletakkan dan sampai ke tepi loyang, baru adunan berkedudukan tetap...no worries ok!)
  4. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn sukatan 2 sudu besar pula setiap lapisan warna
  5. Akhir sekali dengan 1 sudu besar setiap lapiasan warna.
  6. Lorekkan atas adunan dengan lidi.
  7. Panaskan oven terlebih dahulu (*panaskan pada suhu 170C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven, tukar pada suhu 160C. Gunakan api bawah saja)


Kaedah Steam Bath:
  1. Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
  2. Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
  3. Letakkan pada rak bawah dalam oven.
  4. Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
  5. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
  6. Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
  7. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri. (lap-lapkan air karamel yang turun di bahagian tepi kek - elok letak kek atas jaringan rasanya, so x terendam)
  8. Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
  9. Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

Tuesday, April 17, 2012

DISKAUN RM20 SAMAN LETAK KERETA MPSELAYANG

rezeki..rezeki..rugi kalu x g bayo ni..hahaha..ye la..maklum ai ade saman yg tertunggak..ade 3 yg aku ingat sgt la..skali bile aku cek online kat MPS,ade 4 la plak..aduyaii..aku rase yg 1 tu en.somi aku dah g bayo kat sane..huhuhu..tp ni aku cek ade 4 la plak..so,kalu aku g bayo 1 saman daripada harga asal RM60 leh dapat RM20 jek sempena ualngtahun ke-15 majlis perbandaran selayang..epy besday MPS.. ;) murah hati kasi diskaun kan..tp..lan ni aku agak kereng la plak..aduyaiii... tempoh saman ni dari 2hb - 30hb APRIL 2012.. ade kaunter bergerak gak..kat bakang opis aku ni jek.. tp tuk sekian2 tarikh la.. kalu nk tunggu gaji..maknanya aku kena g gegar kat MPS la g bayo..huhuh.. x pe la..malas nk cari resit bukti lu dah bayo.. so,get ready la RM80.. dr aku bayo bile time x de diskaun ni..takat pat diskaun rm30 je 1 saman..kalu kali 4 dah rm120 kan...so,pejam mata je la..huhuhu..tu la cuai la gi..amik ko... ;(

" Majlis Perbandaran Selayang (MPS) memberikan tawaran RM 20.00 ke atas kompaun letak kereta bermula dari 02 April 2012 sehingga 30 April 2012.
Tawaran ini diberikan sempena Ulangtahun ke-15 MPS.  Ianya juga bertujuan untuk memberi peluang kepada orang ramai khususnya yang mempunyai kompaun-kompaun tertunggak untuk menjelaskan kompaun-kompaun mereka itu.
Tawaran boleh di dapati di semua kaunter bayaran MPS dan juga kaunter bergerak seperti Jadual di Lampiran.
Sebarang pertanyaan, sila hubungi Bahagian Perundangan MPS di talian 03-61265800/81/82 atau 03-61205889. "

Tuesday, April 10, 2012

My 1st " try test tengok " PAVLOVA

alhamdulillah..berjaya gak aku membuat PAVLOVA..semangat nk membuat tu membuak2 sampaikan pepagi hari ahad tu aku bangun semata nk potong buah2 dia nk deco..ye la..kang lelambat payah lak pasai nanti hero kecik aku tu bangun..ngaco je dia....kek nye..kek ke org panggil?lantak la panggil ape..aku dah siapkan semalam lagi..means ari sabtu ptg...so,tunggu esoknya la baru aku aku deco...


x yah cite banyak..kowang mesti x sabo nk tgk hasilnyakan..walau hasilnya x seberapa..tp aku sangat la puas ati bagi beginner cam aku ni..

 tadaaa..ni la dia..ok la kan..not bad.. cume aku kena baja g tang cream tu..x bape kental la.. ;)
 deco..main belasah jek..janji sume buah tu masuk mulut gak..x sket pun tinggal..
 
 tgk bahagian tengah tu..sangat la soft cam mashmallow..sedapp oo... tp agak manis la..leh potong kaki walau resepi aku dah kurangkan sket gula..tp balance lak bile kowang makan ngan buah tu yg masam2 sket..


nak RESEPI??? leh... resepi dia aku gogel gak pun sebenarnya..sumber..ya..ampun..ai terlupa lak la mane amik..harap maaf tuan punye resepi yek..siap penerangan yg detail lagi...mekasih bebanyak la..sangat membantu...

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( ai guna 3/4 cawan je )
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream ( ai guna 200ml je sekotak kecik)
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing. (ai guna 1 sudu jek)
1/2 sudu teh esen vanilla ( yang ni x buh pasai leh lak abis stok..huhuhu..)

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).ai guna aluminium foil jek..

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan.

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.

Wednesday, March 28, 2012

cendol "BAKAR" ???

ya...cendol bakar..kowang penah makan x?camne la rupenya cendol BAKAR ni kan...ahaa... cendol bakar ni..bukan la cendol tu kena BAKAR..tp bakar tu adalah name owner kedai tu..hehehe..suspen jek kan...

dah banyak kali dah nampak cendol ni tepi jalan...dr baru bukak lagi lu..tp x dan jek nak singgah..then, mase kejadian iaitu 17 mac lepas.. aku n family g kuala selangor nk g amik my sista abis kursus kat pejabat kemas bukit melawati...aku dah sound awal2 kat en.somi..balik nanti kite singgah makan cendol yek..so..singgah la... oh ye..lupe nk ckp..lokasi cendol BAKAR ni adalah kat pokok assam,kuala selangor..kira-kira 2-3 kilo pas turun hiway latar blah kiri atau 1km lepas simpang pokok assam yg ade tafic lite tu..blah kiri kowang yek...maaf la..koordinat x de yek pasai aku x de GPS..hehehe...

malas cite banyak...kowang layan gambo jek..

 ha..ni la dia rupe cendol BAKAR tu..ape?x menarik..cam x sedap jek... harus la aku tayang gambo yg x menyelerakan la lu...tunggu bile kowang tgk gambo2 lepas ni.. ;)
 kot la kalu kowang nk wat ketaring kan..leh kol pakcik BAKAR ni..


tgk tu..sungguh mulia hati en.bakar ni kan..di dermakan hasil jualan dia hari jumaat kat masjid...pastu tuk org kurang upaya ngan fakir miskin pun percuma.. alhamdulillah..moga murah rezeki en.bakar pas ni ..
ohh..ye..kowang jng harap la akan datang waiter or waiteress layan kowang amik oder yek..kena la berdiri g oder sdri..ala cam x biase kan...
fuhh...!!!punye la sedap...sampai x tgk kiri kanan g dah...
 ni la along aku...cikgu linda... duk melayan anak bujang aku...
kalu kowang nk tau gak..kat sini pun same cam cendol yg kat n9 tu..leh refill2 yerk..bayo skali jek..makan sampai lebam..
ni la lokasi cendol BAKAR..tepi jalan jek..tp dr jauh kowang dah leh nampak banner dia ngna banyak kete benti tepi jalan..ohh..itu pacuan 4 roda peninggalan arwah abah aku... ;)



dan..jeng..jeng..jeng..inilah gambo yg di nanti kan..terimalah ...




CENDOL BAKAR VIP


amacam...men"teruja"kan..heheehe..menarik..tertarik..kebabom x? kan..kan.. barepe rege dia..?RM2 je tuk cendol jenis VIP ni..ape ade isi dalam... CENDOL ,harus la kan mesti ade.. SELASIH + KACANG + JAGUNG dan paling terbaekkk NATA DE COCO..sedapp sehh... rase cendol ni x same cam cendol mamak yg kowang li tepi jalan tu.. ade rase santan or kelapa g kan..yg ni mmg terbaeekk dari ladang la.. nk refil g santan dah x de..kehabisan stok lak..kn tunggu la stok sampai kalu nk refill..ahh..malas la..huhuhu...siyess cakap...kowang x caye g la cube..sedappp oo... cehh..pomot la kan..pomot x berbayo..x pe..amal jariah..hehehe..

aceli..aku ade amik gambo senarai rege cendol2 ni..tp tang aku snap je gambo..suda ade org lalu lak..so,bukan gambo rege yg aku dapat...gambo pungung org lak..so,agak tidak manis yek..aku buang la gambo tu..hehehe...yang aku sempat bace la..rege tuk VVIP punye rm2.50 jek..same cam isi VIP cume tambah pulut jek..

ngah sedap makan cendol tu kan..ternampak la salah sorang staf ni..cam kenai jek..upenya anak jiran aku...cite punye cite..owner tu datuk sedara wife dia...dia kate cendol BAKAR ni same ngan cendol kat n9 tu bukan yg leman ke ape namenye..yg mmg dah glamer kua tb tu tau.....emmm...lupe lak nk ckp..ade cawangan tau cendol BAKAR ni..kat ijok katenye...tp kalu kowang datang or balik dr kuala selangor ni guna hiway LATAR..x kan jumpe la.. sebab lokasi dia ikut jalan lame..pastu dak tu cakap g..akan di buka area KL..haha..aku sejes buak kat area mah kitaowang je..ye la area mah mak dia gak..hehehe..


so..ape lagi..g la try...panjang lebor lak aku cite kan..haus lak rase..nk minum lu...chow... ;)

mai click en.nuff