Friday, August 20, 2010

SAMOSA DAGING

KALI NI KITA NAK MASAK SAMOSA DAGING YE..TUK MENU BERBUKA...TINGIN LAK NAK MAKAN PAS TGK KAT BUKU RESEPI ..MAKLUM KEJE KAT KEDAI BUKU..SO,BELAMBAK2 LA BUKU RESEPI TERBARU KUA LAN2 POSE NI..

                                    RESEPI DIA AI WAT SDRI..IKUT SELERA TEKAK...

BAHAN2 YG ADE :

1 biji bawang besar (chop)
daging cincang 1/2 tube
kentang 2 biji (potong dadu)
carrot separuh (potong dadu)
1 biji cili merah ( chop)
2 sudu rempah kari daging
sedikit daun kucai
kuli popiah la yg penting li yg ade 50 keping tu potong 2..
sedikit garam ngan aji kalu nak..
baru warna warni meriah sket...

2 sudu tepung gandum tuk dijadikan penampal..campur sket air ye bancuh kasi pekat..

CARA MASAK :
saute lu bwng,pas naik bau tu..masuk kan daging goreng la sampai masak..
dah tu masuk kan la kentang ngan carrot tu juga rempah kari..buh air sket ye kasi cepat empuk..tutup lagi cepat..
dah nak kering tu masukkan cili lak ngan kucai..kacau la sampai kering..jng lupe perase ye..

dah siap semua..buh la kat kulit popiah tu..dah tu lipat la 3 segi n jangan lupe buh penampal td x kasi terkua or terbuka kang mase goreng..


NI LA HASILNYE...YUMMY...

3 comments:

Anonymous said...

senang jer resepi tu ckyn.
re:meh ler join cabutan bertuah dari saya...

NoRwAnI nOrWi said...

WAH SEDAPNYA TP MALAS NAK BUAT...KO RAJIN SUNGGUH MASAK..ANAK DARA LG KOT...

ieda said...

wah dik .. rajin buek kuih yerk .. ermm sedap tuu biasa org buat karipap kan .. nieh samosa ..

nak lipat susah tak dik ??

mai click en.nuff