Tuesday, April 20, 2010

CAMPAK BERJANGKIT JIKA PANGKU BAYI

SEKADAR NAK SHARE INFO NI..NGAH BACE METRO ONLINE,TERNAMPAK PADA PERMASALAHAN NI..SO,PADA MAMA,MUMMY,IBU,UMI,MAK DAN X KISAH LA APE PUN PANGGILAN NGAN KAT SAPE2 JE LA..KALU ANDA TERKENA JANGKITAN CAMPAK NI..ADE BB KECIK PLAK..BERJAGA2 LAH YE..KALU TAKAT KITE KENA CAMPAK OK G,KALU DH JANGKIT KAT BB..SIANNYE KAN..TERGARU2 JE NANTI..

SoalanADAKAH kita dibolehkan menyusukan anak semasa kita demam campak?


Bayi saya itu berusia setahun empat bulan. Saya pernah terbaca jika kita demam campak, si ibu mesti memerah susu sebelum diberikan kepada anak. Jika terus menyusukan anak tanpa diperah, adakah ia boleh mendatangkan masalah?


Jawapan


VIRUS demam campak (Varicella Zoster Virus atau VZV) sangat mudah berjangkit melalui sentuhan terus luka bintil mengandungi virus itu ataupun melalui udara.

Virus ini dilaporkan tidak berada di dalam susu badan. Bagaimanapun, sekiranya menyusukan badan, anak yang disusukan itu berada di pangkuan dan lebih berisiko untuk terpegang bahagian tubuh anda yang mempunyai penyakit itu.

Maka, untuk tujuan mengurangkan risiko jangkitan melalui sentuhan, mungkin anda ingin menghentikan penyusuan badan secara langsung dan bertukar sementara waktu secara memerah susu dan menggunakan botol.


Di samping itu, anda dinasihatkan cuba turut mengelakkan sentuhan bintil kepada anak anda. Mengambil kira ini adalah jangkitan demam campak yang pertama anda alami, antibodi mungkin belum terbentuk dahulunya.


Dalam hal ini, anak anda juga boleh diberikan suntikan antibodi VZIG. Bertanyalah kepada doktor anda.
SUMBER : MyMetro...

2 comments:

Ejamaria said...

skrg kebanyakan klinik dah ada tawarkan vaksin utk campak... harga dlm rm80++ kot, tak ingat la, klu dah amik vaksin insyaAllah tak kena ;)

CkYnHaShiM said...

eja : ha ye la..tp langkah berhati2 perlu gak.. hihihihi

mai click en.nuff